assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Saturday, June 11, 2011

Pagi Pagi Dah Touching.

 assalamualaikum!

heeeeyyyy!!!!people(s),reader(s),blogger(s),facebooker(s),friend(s),and...nuffnanger(s)..
hambekk ko..semua orang kalau boleh aku nak greet.hehe :) smlm baru balek rumah dr kem easy add math.memang superb lah weii kem tu!!then,sekarang aku bukan nak citer pasal kem tu.tapi pasal tu lah kan tajuk kat atas tu.


serious,aku sangat sangat touching bila nengok video nie.buat aku sedar betapa beruntungnya aku yang takyah payah payah susah susah mane nak dapat duit.oh,beruntungnya!dalam video nie dia cerita pasal sung-bong choi yang terpaksa menyara hidup dia sendiri since umur lima tahun!!!

aku nengok video nie dekat oh!bulan.

meremang meremang bulu roma aku nengok dia nyanyi.sangat sangat wei.aku tak tipu.





Monday, June 6, 2011

Selamat Tinggal =)

assalamualaikum!

heyyahoii.agak agak korang aku nak berjalan ke mana pulak kali nie?seperti yang korang sedia maklum,aku memang kuat berjalan kan.keja aku time cuti sekolah cenggini pun berjalan aje lah kerjanya.that's why Allah bagi aku demam utk beberapa hari time cuti macam nie untuk kurangkan sikit aktiviti perantauan aku nie ha.walaupun aku hanya ke bilik air,ruang tamu,serta ke bilik adik aku.hehe :) 
semalam aku dah tawaf satu Angsana dan Mydin.TAU TAK KAT MANA TU?NAK TAU DATANGLAH JOHOR BAHRU.kalau ikutkan hati nak aje aku ke Danga Bay.alah yang selalu Jomheboh buat.kat situlah tempatnya.berzaman kau aku tak pergi sana.tapi,adik aku yg lelaki pulak tak nak ikut.haishh.ngada ngada betul.kalau tak boleh meronggeng.kan?kan?


enough said.sebenarnya aku takde lah nak pergi mane sangat pun.tujuan aku merantau kali nie adalah untuk satu niat yang suci lagi murni serta setulus hati.ewahh.macam nak pergi majlis agama jek bunyinya.tak pun nak pegi mengembala kambing tepi rumah kan.


ehem.sebenarnya aku dah nak balik hostel pun.tapi bukan hostel Teknik Johor Bahru lah.nak pindah hostel pulak.hostel same jek.boring jugak kan.sekali sekala tukar angin tak salah rasanya.mana tau hostel baru aku nie lagi best ke.kan?kan?


my new hostel is at the Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Johor Bahru.SMKA KAU!!!terrorist macam aku masuk SMKA?huh.jangan tak percaya lah.see the leg.kau ingat aku takde rupa budak SMKA ke.gedik gedik aku,gonjeng gonjeng aku,ronggeng aku still layak jejakkan diri nie ke SMKA.ohh bangganya diriku.wee :D:D


aku memang lah layak wei sebab program yang aku nak join tu kem easy add math.haha!aku ade kem jek kat sane.bukan berpindah pun.sayang weh hostel Teknik JB.gila kau.aku banyak peminat kat sane.hehe :D:D kang aku pindah habes tak tidur diorang sepuluh hari sepuluh malam.tak baik buat orang terseksa.tak salah kan sekali sekala PERASAN?gasaklah,blog aku!hehe ;);)


aku akan pergi kem tu for four days and three night.hari Jumaat baru balik.konpem gila aku akan rindu belogsepot nie =') korang jangan sedih tau aku  pegi.doakan aku dapat belajar dengan tenang dan aman tanpa sebarang masalah.Insya-Allah.


aku excited nak pergi sebab aku akan dapat jumpe kawan gaduh aku masa sekolah rendah dulu.nama dia Zulaiha Rahman.search ah kat FB.dulu,dalam darjah 4@5 dia pindah sekolah.then,aku memang tak baik ngan dia teruslah kan tak amek kesah dah pasal dia nie.tapi,aku dapat tau lah dia nie pandai budaknya.UPSR&PMR dia dapat straight jek.


time kecik kecik dulu aku suka tarik rambut dia.sampai dia nangis kau.jahat tak aku?Gangster JB betulkan aku?



then,aku jumpe dia balik pun dekat FB.so,kitorang chat,comment and flashback memory tu semua together.hehe.serious aku rasa kelakar jek bila ingat balik.hopefully,kalau aku jumpa dia besok,dapatlah jadi kawan baik yang betul betul baik kan.yeah.i really hope for that.



lovenote;niat asal nak tulis entry pendek jek.hehe ^^

Sunday, June 5, 2011

Meen Zulaikha-Penulis Novel Kasih Yang Suci(Drama Nora Elena)

assalamualaikum!

okay.mari beromantik setelah kita puas berjiwangan semalam.jangan tukar channel.haishh.belogsepot nie dibuka khas untuk semua orang ramai. macam mcam ada kat sini.cayalah.kau nak berjiwang.tazkirah diri.meronggengkan diri.semuanya boleh dekat sini.yang tak boleh cuma menjahanamkan diri jek.Insya-Allah.
OMG~rase nak jumpa Meen Zulaikha sekarang jugak.korang jangan buat buat tak kenal pulak ea.aku bantai sekor sekor kang.Gambit Saifullah,Adinda Evans korang boleh je kenal.takkan MK korang tak kenal kan.memang tak patut.memang lah korang takde usus limpa jantung semua tu.mesti malas kan korang nak tengok aku membebel?

lebiuu..!!jadi mak angkat boleh??haha!











Meh sini berkenalan dengan beliau.huhu^^ jangan cakap tak kenal pulak nanti.

Meen Zulaikha atau nama sebenar beliau Aminah Mohd Yusof dilahirkan di Malaysia lah kan!dia tak tulis pulak kat mana dia lahir@tinggal kat Facebook dia kan.so,camane aku nak rembat data dia kan?takkan aku nak call orang dekat Jabatan Pendaftaran Negara tanya alamat penuh dia bagai.mustahil kot.

aku just nak korang tahu dia lah penyumbang utama dalam pembikinan drama Nora Elena yang tengah hottest gilee tuh.drama nie asalnya dari novel yg tajuknya 'Kasih Yang Suci'.

serious aku cakap aku pernah baca dok novel nie.tapi alam fantasi aku mane same dengan yang real kan.dulu aku selalu lah gak berangan kalau lah ada antara banyak banyak novel yang aku baca nie jadi movie@drama.oh alangkah indahnya dunia!see,dah ada pun sekarang.aku harap lepas nie novel Andai Itu Takdirnya pulak jadi ceghite dekat tv kan.syok dok.

bergambar kau dengan aaron aziz.








dengan nora elena pulak.


nora elena punya story :D:D




novel lain yang dia tulis.cayalah MK!






Kasih Yang Suci jek aku pernah baca.Lepas SPM aku borong lagi yang lain.huhu^^wait and see jek ah.

pada aku cghite nie jadi best sebab Seth Tan Abdullah tu kan?org Malaysia nie especially perempuan mudah cair lah kan kalau nengok hero dia hensem banyak.badan tough.huhu.^^ kalau watak dia romantik lagi lah digemari ramai kan?kan?ye,betul lah tu.takyah nafikan.aku pun same jek.full of surprise betul kan si Seth tu.

Dia layan baik jek Nora Elena tu walaupun selepas dikeji dan dimaki NE sendiri.adoi.mane ade lelaki alam realiti macam tu kan.tu yg syoknya cerita NE nie.feeling lebeh tau aku nengok citer nie.sweet lah Seth tu.most Blogger pun cerita pasal NE nie.famous kau.mintak kebenaran warden lah nak nengok citer nie hari hari kat hostel.bajet boleh lah pulak kan.

aku memang suke lar kan layan novel nie.best!kalau novel tu tak best aku campak jek jauh jauh.ewahh.berlagak kau daku.so cannot go.aku start layan novel darjah 4.novel Lagenda Budak Setan(masa darjah 6)&Ombak Rindu(masa darjah 4)pun aku pernah baca,tau!nak jadi filem jugak dah.

melayan novel boleh buat aku kurus.ngadap novel penuh feeling.tak makan pun tak ape.cayalah.

tapi layan novel online tak best.kau kalau nak layan novel kena lah kat bilik kan.senyum sorang sorang,nangis sorang sorang,gelak pun opcos sorang sorang.jangan gila sudahlah.jangan lupa tanggungjawab pada diri sendiri pun iye jugak.
lovenote;I LEBIUUUUU LAH MK!TERBAIK LAH KYS.NORA ELENA BEST DRAMA EVER.





Saturday, June 4, 2011

Jom Menjiwangkan Diri

 assalamualaikum!














lovenote; mari berjiwang.biasalah budak baru nak up.aku nak buat pengakuan.aku suka berjiwang sekarang nie.aku bermaruah ke lagi tak?hihi :D:D

Masalah Datang Dan Pergi.



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

assalamualaikum!

  Dan sungguh akan Kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (AL BAQARAH (Sapi betina) ayat 155)

penaja rasmi. 

aku dah lame kan tak update belogsepot pagi pagi buta mcm nie.tengah main FB then ada lar  idea  nak menulis.alhamdulillah.ewah.kemain kau.kalau suruh blajar time gini.memang tak lah kan =.=


problems.semua org pun ade.aku?kau?artis popular?artis tak berapa popular?semua ada.makcik kaya ke miskin semua ada.tak heranlah.haha :D:D


cuma bezanya masalah kau besar ke sederhana ke kecik mcam kuman ke.ha,macam tu lah gamaknya!berbeza ikut kemampuan kita.kan namanya ujian Allah.tengok dan cuba fahami ayat kat atas tu.ujian Allah pada kita:

ketakutan

kelaparan
kekurangan

jiwa

buah-buahan


so,meh aku cuba ulas okey.jadi,dalam ayat-NYA.memang DIA dah nyatakan untuk bagi kita ujian-NYA dalam bentuk yang jugak ada dinyatakan.tapi,ada berita gembira lah kan untuk orang orang yang sabar untuk hadapi ujian DIA.


ujian Allah datang dan pergi.lepas satu,satu.betul?tapi,cuba kita renung kembali.itulah namanya resam kehidupan.itulah sebenarnya yang jadikan kita punya hidup ada mcam macam warna.pelangi kau jadinya.tak meriah gituu?best kan?


itulah perancangan Allah.sangat hebat.tak tertanding.masalah yang datang pada kita tu tak payah nak semak otak sangat utk pikir kan.percayalah.mesti ade jalan penyelesaiannya.kadang kdang masalah yang datang dan pergi silih berganti dalam kehidupan kita buat kita jadi lagi matang.betul tak?cuba ingat kembali.Insya-Allah.

jom bayangkan kehidupan tanpa masalah.bangun pagi pergi sekolah@kerja.on the way nak pergi tu,tak jammed pun jalan raya.lengang lagi tu.sampai destinasi dituju,tersepak orang,tak kena marah.tak kena pandangan badi badi nie.sekolah@kerja pun macam biasa aje.homework tak siap pun,cikgu relax aje.bos tak marah pun kerja kau tak siap.

memanjang sehari suntuk tu dikatakan kau takde masalah lah.ishh..perkara nie berulang tiap tiap hari.selama bertahun tahun kau hidup sama jek rutin hidup kau.takde sebarang isu kena marah@marah org lain dalam hidup kau.tak best kan?takde pengalaman baru@kenangan@ilmu yang kau dapat untuk hari hari yang kau lalui.


alangkan baby yang baru berlatih jalan pun selalu jatuh jatuh.apa lagi kita.betul tak?tapi,masalah tu lah yg buat baby tu reti berjalan.dia atasi masalah tu.jatuh bukan masalah utama dia.


Allah bukan suka suka nak bagi kita masalah tu.semuanya bersebab.apa pun yang berlaku tu mesti ada hikmahnya.cumanya sama ada kita sedar @ nampak hikmahnya secara cepat@lambat aje.percayalah.Allah Maha Mengetahui.


macam kawan aku sorang nie,dia cakap problems yang datang tu macam smash badminton je.smash kan alahai..sekejap jek kan.takde lah susah mane nak menangkisnye.berbekalkan doa,usaha,tawakal.semua pun boleh.jangan lah cakap ape pun tak boleh,ye!

Friday, June 3, 2011

Tak Payah Tunggu JADI PERFECT Untuk Tegur Orang Lain :) Manusia Memang TAK PERFECT!

assalamualaikum!

 HEELOOOOO....READER(s)STALKER(s)BLOGGER(s)...hihi :)


tugas kita sebagai hamba Allah selain jadi hambanya yang terbaik ialah saling tegur menegur sesama muslim.ingat!TANGGUNGJAWAB!permasalahan yg sering timbul apabila kita terima teguran@mmbuat teguran ialah :


"kau sendiri amal tak banyak,nak advice orang pulak"
"adik beradik kau sendiri solat tak cukup"

"umur baru setahun jagung nak nasihat orang pulak"

"kau bukan Mufti Negeri pun"

"heellloo..kubur sendiri sendiri,jadi dosa pun sendiri sendiri lah"

"Pendidikan Islam dapat A(-) dah sibuk nak tegur orang-


Ya,menangkis pendapat semua orang lebih lebih lagi pandangan masyarakat sekeliling amatlah payah dalam melaksanakan tanggungjawab yang satu ini.kecuali lah kan kuasa meletakkan Nur-NYA dan HIDAYAH ada pada kita.habis semua org kita letakkan NUR dalam diri mereka supaya terima jek teguran kita sedia ada.namun,siapalah kita hanya sekadar manusia yang kadang kadang juga goyah imannya,luntur rasa cinta pada ALLAH,hilang keyakinan pada perancangan Allah dan macam macam lagi pelbagai bentuk dan jenis perasaan yang kita alami.

jangan pernah kisah siapa yang menegur kita tetapi kisahlah tentang ilmu@nasihat yang disampaikan kepada kita.sememangnya lumrah manusia berbuat kesalahan.sebab itu ALLAH MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA PENYAYANG,KAN?cuba kalau ALLAH tu sebaliknya.alamatnya,manusia nie kerjanya berbuat salah aje lah kan tanpa ada sebarang pembaikan terhadap diri masing masing.

yer lah,masing masing dah set up dalam otak,kalau buat salah sure ALLAH TAK MAAFKAN.tapi,ALLAH LAGI TAHU.manusia sering alpa,lalai dan buat salah.sebab tu kalau buat salah cepat cepat mintak ampun kat ALLAH.DIA MAHA PENGAMPUN.INGAT TU.ALLAH SENTIASA BAGI KITA PELUANG UNTUK PERBAIKI DIRI HARI DEMI HARI.CUMANYA TERPULANG KAT KITA NAK BUAT ATAU TIDAK.NAK MENUJU KE ARAH KECEMERLANGAN ATAU TIDAK.

nak tunggu ilmu penuh di dada baru nak tegur orang?nak tunggu dah kerepot besok baru nak advice org?ke nak tunggu diri jadi perfect baru nak nasihatkan org lain?nak tunggu jadi baik sepenuhnya baru tau nak baikkan orang lain?ada ke macam tu,pulak?sementara kita ada kudrat nie lah kita kena buat semua tu.nak tunggu kita nie perfect memang berjanggutlah jawabnya.kita nie memang setiap masa akan berbuat dosa,kan?sebab kita bukan maksum macam nabi.terpelihara daripada melakukan dosa memanjang.

katakanlah suatu hari nanti orang yang pernah menegur kita tu pun buat salah sama seperti kita jahil dulu,ini ujian Allah namanya.Allah nak uji seberapa cekap kita nak selamatkan orang tu balik.Allah nak uji betapa cekap kita guna balik ILMU DIA.paling penting,tanggungjawab kita untuk tarik orang tu balik ke jalan yg bnr.sanggup ke tidak?Hidayah Allah boleh datang dan pergi.Tak semua orang boleh dapat HIDAYAH nie.bukan beli satu free satu,ya!Hanya insan terpilih jek dapat.

menyorot kembali kisah Rasulullah S.A.W. masa Islam datang ke Mekah.Bapa saudara Baginda,Abu Talib penyumbang kekuatan utama dalam kerjaya dakwah beliau.tapi,pernah atau tidak kita terfikir dan berkira kira sendiri dalam hati kenapa Abu Talib sendiri tak masuk ke dalam Islam?ini kerana Allah tidak anugerahkan dia HIDAYAH-NYA.sebab itu nikmat paling mahal dan terindah ALLAH bagi kat kita ialah nikmat Islam dan Iman.Kita adalah insan terpilih.Bersyukurlah.

 memang kita sendiri pun tak banyak ilmu nak sampaikan kat orang.belajar pun macam aku tahap tingkatan 5 jek sekarang ini.university tak jejak lagi.SPM pun tak pass lagi.habis tu,kalau dapat ilmu baru takkan nak simpan sorang sorang jek?takyah share ke?takkanlah kita sekedekut itu kan?tak mungkin.kadang kadang ilmu yang sedikit itulah akan menjadi titik perubahan dalam kehidupan seseorang.perkara kecil itulah akan membawa impak besar dalam hidup orang lain.siapa tahukan?


dosa memang masing masing.tapi tu lah sebabnya kita kena tegur menegur.ingat-mengingati.dalam kubur kan kita sorang sorang.mane ada lagi orang lain nak bagitau kita tentang jawapan kepada persoalan malaikat mungkar dan nangkir tu.masa tu takde maknanya kalau nak terpekik terlolong mintak tolong,kan?takde sorang manusia atas bumi nie akan dengar rintihan kita kalau time kita kat bwh tanah sana.sekarang aje lah masanya.terimalah teguran orang lain seadanya.Insya-Allah,kita boleh!

Demi Masa! (1) Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; (2) Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.  (3)


lovenote;learning process :D
 

Thursday, June 2, 2011

I Repeat This Song So Many Time& I Love It!

assalamualaikum!



Ada Waktu Kita Sedih.

assalamualaikum!


Ada waktu kita sedih. Sedih itu, sedih ini. Sedih dengan pelbagai perkara. Kematian, kemalangan, kehilangan, cacian dan makian, umpatan orang dan sebagainya.

Ada juga yang sedih dengan rupa parasnya, sedih dengan kejadiannya, sedih mengenangkan nasibnya, sedih dengan cara hidupnya.

Tidak kurang juga yang sedih dengan dirinya yang lemah, keimanannya yang rendah, ibadahnya yang sedikit dan sebagainya.

Ada waktu, memang manusia akan merasakan kesedihan.

Kenapa saya cakap begini?

Entah.


Orang mukmin takkan bersedih lama.

Percayakah anda bahawa orang mukmin tidak akan bersedih lama?

Saya meyakini hal itu. Memanjang-manjangkan kesedihan, bukanlah sebahagian dari ciri seorang mukmin. Hatta Rasulullah SAW sendiri, bersedih hanya seketika. Baik ketika kematian anak-anaknya, mahupun kematian sahabat-sahabat baginda yang tercinta. Bahkan kesedihan itu tidak termuncul saat baginda menderita sakit diseksa, lapar, perang dan sebagainya.

Tetapi sindrom dari kalangan kita adalah, kita suka memanjangkan kesedihan.

Perasankah kita, apabila kita memanjang-manjangkan kesedihan, apakah sebenarnya yang telah ‘kita hilangkan’ dalam kehidupan kita?

Allah SWT.

Ya. Seakan-akan Allah itu tidak wujud, dan membiarkan kita.

Seakan-akan Allah itulah Yang Zalim, dan Dialah yang sengaja membuatkan kita bersedih.

Benarkah?

Apakah bicara Allah berkenaan kesedihan?

Saya suka dengan ayat-ayat ini:

“Kami berfirman: Turunlah kamu semua dari surga itu! Kemudian jika datang petunjuk-Ku kepadamu, maka barang siapa yang mengikuti petunjuk-Ku, niscaya tidak ada kekhawatiran atas mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” Surah Al-Baqarah ayat 38.

” Sesungguhnya orang-orang mukmin, orang-orang Yahudi, orang-orang Nasrani dan orang-orang Shabiin, siapa saja di antara mereka yang benar-benar beriman kepada Allah, hari kemudian dan beramal saleh, mereka akan menerima pahala dari Tuhan mereka, tidak ada kekhawatiran terhadap mereka, dan tidak (pula) mereka bersedih hati. “ Surah Al-Baqarah ayat 62.

“(Tidak demikian) bahkan barang siapa yang menyerahkan diri kepada Allah, sedang ia berbuat kebajikan, maka baginya pahala pada sisi Tuhannya dan tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” Surah Al-Baqarah ayat 112.

“Orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah, kemudian mereka tidak mengiringi apa yang dinafkahkannya itu dengan menyebut-nyebut pemberiannya dan dengan tidak menyakiti (perasaan si penerima), mereka memperoleh pahala di sisi Tuhan mereka. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” Surah Al-Baqarah ayat 262.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman, mengerjakan amal saleh, mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” Surah Al-Baqarah ayat 277.

“Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya. Jika kamu bersabar dan bertakwa, niscaya tipu daya mereka sedikit pun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu. Sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka kerjakan.” Surah Ali Imran ayat 120.

“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.” Surah Ali Imran ayat 139.

“Hai Rasul, janganlah hendaknya kamu disedihkan oleh orang-orang yang bersegera (memperlihatkan) kekafirannya, yaitu di antara orang-orang yang mengatakan dengan mulut mereka: Kami telah beriman, padahal hati mereka belum beriman; dan (juga) di antara orang-orang Yahudi. (Orang-orang Yahudi itu) amat suka mendengar (berita-berita) bohong dan amat suka mendengar perkataan-perkataan orang lain yang belum pernah datang kepadamu; mereka merobah perkataan-perkataan (Taurat) dari tempat-tempatnya. Mereka mengatakan: Jika diberikan ini (yang sudah dirobah-robah oleh mereka) kepada kamu, maka terimalah, dan jika kamu diberi yang bukan ini, maka hati-hatilah. Barang siapa yang Allah menghendaki kesesatannya, maka sekali-kali kamu tidak akan mampu menolak sesuatu pun (yang datang) daripada Allah. Mereka itu adalah orang-orang yang Allah tidak hendak menyucikan hati mereka. Mereka beroleh kehinaan di dunia dan di akhirat mereka beroleh siksaan yang besar.” Surah Al-Maidah ayat 41.

“Katakanlah: Hai Ahli Kitab, kamu tidak dipandang beragama sedikit pun hingga kamu menegakkan ajaran-ajaran Taurat, Injil dan Al Qur’an yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu. Sesungguhnya apa yang diturunkan kepadamu (Muhammad) dari Tuhanmu akan menambah kedurhakaan dan kekafiran kepada kebanyakan dari mereka; maka janganlah kamu bersedih hati terhadap orang-orang yang kafir itu.” Surah Al-Maidah ayat 68.

“Dan tidaklah Kami mengutus para rasul itu melainkan untuk memberi kabar gembira dan memberi peringatan. Barang siapa yang beriman dan mengadakan perbaikan, maka tak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati.” Surah Al-An’am ayat 48.

“(Orang-orang di atas A’raaf bertanya kepada penghuni neraka): Itukah orang-orang yang kamu telah bersumpah bahwa mereka tidak akan mendapat rahmat Allah? (Kepada orang mukmin itu dikatakan): Masuklah ke dalam surga, tidak ada kekhawatiran terhadapmu dan tidak (pula) kamu bersedih hati.” Surah Al-A’raf ayat 49.

Saya tidak tahu apa perasaan kalian apabila membaca semua terjemahan ini.

Tetapi saya, rasa lega.

Rasa tenang.

Rasa damai.

Bila bersama dengan Allah, ikut apa yang Rasulullah ajar, hidup bersungguh-sungguh mengamalkan Islam, ajak manusia lain buat kebaikan, itu semua hakikatnya memadamkan kekhuatiran, kesunyian, kesedihan, ketakutan dan sebagainya.

Betapa selepas membaca ayat-ayat tadi, jelas kepada kita bahawa, kita tidak sepatutnya menjadi manusia yang memanjang-manjangkan kesedihan mereka, terus jatuh dan jatuh ke dalam lohong hitam perasaan mereka.

Kita ada Allah.

Dan kehidupan kita bersamaNya memadamkan segala kenegatifan.

Penutup: Kesedihan adalah keperluan. Tetapi dosnya tidak boleh berlebihan.

Sedih memang baik. Sekali sekala ia melembutkan hati. Tanda jiwa yang sensitif. Tanda hati yang peka.

Tetapi merendam roh kita ke dalam kesedihan terlalu lama akan mereputkannya.

Apakah alasan untuk memanjangkan kesedihan?

Kesedihan tidak akan pernah menjadi penyelesaian kepada sesuatu masalah.

Maka perhatikanlah masalah, bergerak menyelesaikannya.

Jika masalah itu bukan datang dengan penyelesaian, sebagai contoh: Kematian rakan karib, murabbi tercinta, ibu bapa tersayang dan sebagainya, hendaklah tabah dan melangkahlah memandang apa yang masih ada pada kita.

Sesungguhnya seorang mukmin itu tidak sepatutnya bersedih terlalu lama.

Kerana dia ada Allah di sisinya.

Dan kesedihan bukanlah cara seorang hamba Allah mengabdikan diri kepadaNya.
 
 penaja utama.

Thank You Twiterrer!Maddi Jane Follow Me Back?

assalamualaikum!

hehe ^^ dulu mase FB sengal sengal ayam.ade lar kejap aku menyebukkan diri dekat Twitter. mentwit-twit org sana sini.walaupun kadang kadang diorang tak retweet aku balik pun.(sbnrnya selalu)


yer lah,aku pun tweet org yg famos amos jek kan.memang mamp** tak layan lah kan.tengok,pepagi aku dah mencarut.tapi yg bestnya kan dalam twitter nie ada jugok lah yg fofuler-fofuler tu follow aku balek.huhu.rasa mcm dapat 10 coolblog kau feeling dia ;)


phewittt...banggaaa kauuu.... :D:D
NAMA TWITTER AKU: KEPOCHICOMEL.hihi.jangan lupa follow okay.ily,maddijane.see,i put yr voice in my blog.huhu.skrg aku on Twitter nie bila aku rasa FB borrriiingg gila.tak pun memang ttbe angin aku nak tukar arah lah kan.

lovenote;belajar lagi guna Twitter nieh :)

Wednesday, June 1, 2011

Sayangilah Perempuan.

assalamualaikum!

Perempuan. Tahukah kamu bahawa kamu itu sangat mahal?

Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling saya sayangi di atas dunia ini adalah perempuan.

Percaya? Saya bukan nak main gula-gula di sini. Tetapi saya serius menyatakannya. Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling saya sayangi di atas dunai ini adalah perempuan.

Mengapa?

Jika yang lelaki bertanya, saya mungkin memahami. Tetapi perempuan, jika kamu yang bertanya, maka saya kehairanan.

Apakah kamu tidak tahu megapa saya sayangi kamu? Adakah kamu tidak menyedari betapa istimewanya kamu?

Aku dari rahim seorang perempuan

Kalau difikirkan semula, tiada lelaki yang dilahirkan selain dari rahim ibu melainkan Nabi Adam AS. Perhatikanlah Sultan, pemerintah, perdana menteri, laksmana, tentera, pegawai, jurutera, doktor, doktor falsafah, genius, semuanya dilahirkan dari perut seorang perempuan.

Saya, dari rahim seorang perempuan juga.

Tiada manusia dilahirkan hebat. Mereka semua dilahirkan sebagai manusia biasa. Tetapi biasanya manusia-manusia hebat ini mempunyai ibu yang hebat di sisi mereka. Yang mendidik dan memberikan suasana kepada mereka semenjak kecil.

Mengapa pula saya tidak menyayangi perempuan? Mengapa pula saya tidak mengambil berat terhadap mereka? Dari rahim mereka lahirnya pewaris masa hadapan!

Sekiranya saya membiarkan perempuan rosak, dirosakkan, merosakkan diri mereka, maka sama sahaja dengan saya membiarkan masa hadapan dunia hancur, gelap, kelam dan hitam.

Jangan lupa, dari rahim perempuan juga lahirnya penderhaka, penjenayah, perogol, pencuri, yang ingkar kepada Allah, pembohong, dan banyak lagi manusia-manusia yang mencorakkan dunia dengan kehitaman. Hatta Ariel Sharon juga lahir dari perut seorang perempuan.

Sekiranya perempuan yang menggendong masa hadapan dunia selama 9 bulan 9 hari ini rosak, di mana masa hadapan dunia?

Mustahil saya tidak menyayangi perempuan. Maka tiadalah harapan yang saya inginkan, melainkan perempuan juga menyayangi diri mereka dan menjaga peribadi mereka daripada perkara yang Allah larang dan murka.

Perempuan sayap kiriku

Saya hendak berkahwin dengan siapa? Mustahil dengan lelaki. Baik macam mana pun saya dengan Hafiz Zainol Abidin, Tengku Fahmi, mustahil saya akan berkahwin dengan mereka.

Saya akan berkahwin dengan seorang perempuan.

Mustahil saya tidak menyayangi kaum ini. Yang menjadi isteri-isteri dan pendamping kepada lelaki. Yang menjadi pengawal kepada segala rahsia seorang lelaki. Yang menjadi guru kepada anak-anak seorang lelaki. Yang menjadi penenang dan penyejuk mata serta pendamai jiwa seorang lelaki.

Kestabilan seorang perempuan, menjamin kestabilan seorang lelaki.

“Apabila enta bangun tidur dan melihat isteri enta di sebelah, enta akan merasakan keajaiban penciptaan Allah SWT” ~ Pakcik Rosdi. Dan dia berkata dalam keadaan tersenyum. Hidupnya bahagia dengan ketenangan isterinya: Cikgu Maimunah binti Hashim.

Maka mustahil saya hendak membiarkan perempuan rosak, dirosakkan atau merosakkan diri mereka sendiri. Kerana mereka adalah penjaga-penjaga lelaki di satu sisi. Suami-suami memerlukan isteri-isteri yang solehah, yang baik, yang taat kepada Allah dalam rangka hendak membangunkan ummah. Tidak dinafikan isteri-isteri juga memerlukan suami-suami yang baik. Tetapi bukan sedikit lelaki yang berubah kerana cinta seorang perempuan. Maka mengapa perempuan tidak mempersiapkan diri mereka lebih sedikit untuk mengubah seorang lelaki dengan cinta?

MasyaAllah.

Saya amat menyayangi perempuan. Maka tiadalah harapan saya melainkan perempuan menyayangi diri mereka sendiri. Menjaga diri dari kerosakan. Menjaga diri dari kemungkaran. Mempersiapkan diri menjadi hamba Allah yang taat. Buat apa yang disuruh, meninggalkan apa yang dilarang.

Maka amat menyedihkan saya jika…

Bila sayang, akan datang ambil berat. Semestinya demikian. Saya amat hairan kalau seseorang itu menyatakan sayang kepada si fulan: “Aku sayang sangat dengan kau” kemudian dia melemparkan si fulan itu ke dalam api. Mustahil itu adalah sayang.

Maka kerana sayang itu jugalah saya akan terluka apabila melihat perempuan-perempuan berkeliaran tanpa menutup aurat. Kerana sayang itu jugalah saya akan tercedera apabila melihat ada perempuan-perempuan tidak menjaga maruah mereka dan berpeleseran dengan lelaki tanpa segan silu. Kerana sayang itu jugalah saya akan terasa apabila melihat perempuan-perempuan menayangkan akhlak buruk mereka. Kerana sayang itu jugalah saya akan tercucuk dengan perempuan yang tiada rasa malu pada diri mereka.

Kalaulah perempuan tahu bahawa mereka memegang nasib dunia. Mereka bakal ibu dan isteri. Ibu kepada anak dan isteri kepada suami. Nyatakan kepada saya bagaimana mereka ini tidak memberikan kesan kepada dunia? Semestinya mereka ini memberikan kesan. Dan kesan yang diberikan oleh kamu wahai perempuan, bukannya sedikit bahkan besar.

Sudah wujud di dalam sejarah, kerajaan hebat jatuh kerana seorang perempuan. Sudah wujud di dalam sejarah, abid hebat jatuh kerana seorang perempuan.

Sebab itu saya sangat menyayangi perempuan dan sering memikirkan mereka.

Apakah perempuan-perempuan memikirkan diri mereka sendiri?

Penutup: Jika sayang ini tidak berbalas, tidak mengapa. Tetapi…

Jika sayang ini tidak berbalas, tidak mengapa. Bukan tujuan saya menulis artikel ini untuk disayangi perempuan. Tetapi tujuan saya menulis artikel ini untuk perempuan menyayangi diri mereka sendiri.

Maksud sayang pada saya adalah = Hendak masuk syurga bersamanya.

Maka kalau tak nak masuk syurga dengan saya, at least kamu kena lah rasa hendak masuk syurga dengan diri kamu wahai perempuan. Maka jagalah diri, persiapkan peribadi. Kamu pemegang masa hadapan dunia. Dan tiada yang memberikan kesan lebih besar terhadap dunia selain kamu wahai perempuan.

Kalaulah kamu tahu betapa sejuknya mata ini melihat perempuan-perempuan yang berakhlak. Kalaulah kamu tahu betapa senangnya jiwa ini melihat perempuan-perempuan yang pemalu. Kalaulah kamu tahu betapa seronoknya kalbu ini melihat perempuan-perempuan yang menutup aurat. Kalaulah kamu tahu betapa tenangnya diri ini melihat perempuan-perempuan yang menjaga batas pergaulan.

Wahai perempuan, tidakkah kamu memandang diri kamu berharga?

Maka jangan murahkan.

Siapkan dirimu untuk menggoncang masa hadapan dengan keimanan dan ketaatan.

Bukan dengan kehancuran dan kerosakan.

Sungguh, saya merayu di sini. Agar kamu mencintai diri sendiri.

lovenote;mari bersama sama menjaga diri wahai kaum HAWA!

12 Aurat Wanita Mesti Dijaga

assalamualaikum!

 1. Bulu kening - Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening – Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki) semacam hantu loceng - Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng….

3. Wangian - Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong kapal kata orang sekarang hidong belang – Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.

4. Dada - Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka – Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani, Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Muka dan Tangan – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja – Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya – Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.

10. Mulut (suara) - Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik – Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.

Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi – Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.

11. Kemaluan - Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka – Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.

Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya – Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.

Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah – Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti – Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah.

Secebis Kisah Kenikmatan di dalam Syurga

assalamualaikum!

alhamdulillah,permulaan hari yg baik,kan?pepagi dah update blog.sekarang mood aku tengah kerohanian sikit lah kan.before this pun aku ada post entri berbentuk kerohanian,kan?terima kasih penaja rasmi kali ini.semuanya aku dapat dari sini.

Sesungguhnya di dalam syurga itu berupa sesuatu yang belum pernah di lihat oleh mata, belum pernah terdengar oleh telinga dan belum pernah terlintas oleh hati manusia. Ahli syurga bagaikan raja bersenang-lenang dengan penuh kenikmatan sedangkan umur mereka seusia dengan putera. Usia mereka kekal selamanya 33 tahun yakni seusia ketika nabi Isa AS di angkat ke langit, manakala tinggi mereka pula setinggi nabi Adam AS yakni setinggi 60 hasta dan dalamnya lintang 7 hasta. Mereka sangat kacak dan suara mereka sangat merdu. Mata mereka seakan bercelak, putih kulitnya, tiada berbulu badannya kecuali di kepala (kerinting rambutnya), alis dan kelopak mata. Sedang janggut, misai, ketiak dan kemaluan licin tidak berbulu. Mereka tidak kencing dan tidak buang air besar, tidak berludah dan tidak berhingus dan peluh mereka berbau kasturi. Bejana mereka dari emas dan perak, sisir rambut mereka dari emas, kayu bakar mereka dari kayu gahru yang harum (kayu kemenyan). Mereka sentiasa merasa aman dari azab. Hati mereka sentiasa bersatu dan tidak pernah berselisih dan benci membenci antara sesama mereka.

Mereka diberi pakaian dari sutera halus yang hijau dan tebal lagi tidak akan reput atau lusuh. Di kepala mereka ada mahkota yang dapat menerangi antara timur dan barat. Mereka juga diberi pakai 70 macam perhiasan yang berubah warnanya setiap jam, berbeza warna dengan perhiasan yang lain, sedang jari-jari mereka ada sepuluh cincin, terukir pada yang;
  1. Salam alaikum bima shobartum (Selamat sejahtera kamu kerana kesabaran kamu)
  2. Ud khuluha bisalamin aminin (Masuklah ke syurga dengan selamat dan aman)
  3. Tilkal janatullati urits tumu ha bima kuntum ta'malun (Itulah syurga yang diwariskan kepadamu kerana amal perbuatanmu)
  4. Rufi'at ankumul ahzana wal humum (Telah dihindarkan dari kamu semua risau dan dukacita)
  5. Albasakum alhuli wal hulal (Kami berimu pakaian dan perhiasan)
  6. Zawwa jakum ul hurul iin (Kami kahwinkan kamu dengan bidadari)
  7. Walakum fihamatasy tahihil anfusu wa taladzzul a'yun wa antum fiha khalidun (Untuk mu dalam syurga segala keinginan dan menyenangkan pandangan matamu)
  8. Rafaq tumunnabiyina wassiddiqin (Kamu telah berkumpul dengan para Nabi dan Siddiqin)
  9. Shirtum syababa laa tahromun (Kamu menjadi muda dan tidak tua selamanya)
  10. Sakantum fi jiwari man laa yu'dzil jiran (Kamu tinggal dengan tetangga yang tidak mengganggu tetangganya)
Penglihatan mereka dilapangkan sehingga ia memandang yang jauh-jauh seperti memandangnya dari jarak dekat. Penghabisan orang yang masuk syurga dan paling rendah kedudukannya, diberi kerajaan sepanjang penglihatannya, serupa dengan jarak 100 tahun perjalanan. Dan didirikan bagi mereka kubah dari mutiara, zabarjat dan yakut. Lebarnya seperti antara Al-Jabiyah ke Sana'a. Setiap pagi dan petang mereka diberi makan dengan 70,000 piring dari emas, sedangkan warna pada setiap piring tidak sama, sedang rasa makanan pada tiap suapan tidak sama, ditemukan rasa makanan pada suapan yang pertama sama rasanya dengan rasa pada suapan terakhir.

Terdapat 70,000 kampung yang terdiri dari mutiara dan yakut. Setiap kampung ada 70,000 rumah sedangkan rumah-rumah itu tidak satu pecah atau rosak. Sebahagian bangunan di syurga diperbuat dari jalinan bata dari emas dan bata dari perak. Bumi syurga dari perak, dan tanahnya dari misik atau za'faran, debu lantainya dari kasturi yang semerbak harum, dan kerikilnya mutiara serta yakut dan urat-urat pohonnya dari perak, sedang dahannya dari mutiara dan zabarjad, daun dan buahnya berada di bawah, maka seseorang tidak menghadapi kesukaran untuk makan walaupun dalam keadaan berdiri, duduk ataupun baring. 

Diriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Allah SWT telah menciptakan wajah-wajah bidadari terdiri dari 4 warna; putih, hijau, kuning dan merah. Dan tubuhnya diciptakan dari za'faran, misik dan kafur. Dan rambutnya diciptakan dari cengkeh. Bahagian tubuhnya mulai dari kaki sampai lutut tercipta dari za'faran. Dari lutut sampai buah dada tercipta dari anbar. Dari leher sampai kepala tercipta dari kafur. Andaikata meludah ke dunia, maka ludahnya akan menjelma menjadi misik. Pada setiap dadanya tertulis nama suaminya dan nama dari nama-nama Allah SWT. Pada setiap tangannya mengenakan 10 gelang dari emas, memakai cincin sebanyak 10 pada jari-jarinya, memakai 10 perhiasan gelang kaki dari mutiara dan permata."

Sekurang-kurangnya penduduk syurga itu memiliki 80,000 pelayan dan dikahwinkan dengan 72 isteri (bidadari). Mereka diberi kekuatan 100 orang ketika makan, minum dan senggama. Dicipta bidadari secara langsung oleh Allah SWT dan bukan melalui proses kelahiran. Kejelitaan digambarkan seakan-akan bidadari itu permata yakut dan marjan. Yang sentiasa dara lagi sebaya umurnya, cantik, manja, rindu dan amat mencintai suaminya. Yang suci dari sebarang kotoran, haid, nifas, kencing dan air mani. Sopan menundukkan pandangan, tidak pernah disentuh oleh mana-mana jin atau manusia sebelum mereka. Sangat putih kulitnya. Bermata jeli, anak mata hitam pekat bagaikan mata bayi yang baru dilahirkan, bahkan lebih jernih dan lebih becahaya. Lebar matanya disertai bulu mata bagaikan sayap burung yang sedang terbang. Mempunyai betis yang tembus, yang sangat indah mata melihat sehingga boleh terlihat sumsum betis dari belakang dagingnya. Mempunyai kelembutan seperti lembutnya selaput telur di dalam telur yang melekat di kulit luar. Dikurniakan Allah SWT cahaya pada wajah seperti bulan purnama. Cahaya serta bau harum semerbak pada tubuh mereka dapat memenuhi dunia antara langit dan bumi. Sedangkan tutup kepala bidadari itu lebih baik dari dunia dan seisinya. 

Terdapat kemah-kemah yang mengandungi berpuluh-puluh bilik dari mutiara yang berlubang. Ada bilik yang bagaikan taman yang luas yang dipenuhi pohon-pohon palma dan di kelilingi sungai yang mengalir, yang tepiannya dilitupi oleh bunga mawar, melati dan lain-lain bunga yang tumbuh dari lembah. Ketika angin meniup taman bunga ini, seluruh taman dipenuhi bau harum semerbak. Di dalam bilik ada ruangan luas yang diperbuat dari kayu cendana dan pokok gaharu serta dilapisi dengan segala macam marmar berwarna. Berterbangan burung-burung seperti burung bul-bul, murai atau merpati yang pandai menyanyi. Setiap bilik dihiasi dengan perhiasan dari zamrud, batu merah, batu delima merah jingga, serta emas dan perak. Di dalam bilik yang sebegini indah inilah tempat tinggalnya bidadari itu. Mereka menantikan kedatangan suami mereka dengan menyanyikan lagu-lagu rindu bagaikan orang yang sedang mabuk cinta. Setiap kali mereka menyenandungkan lagu-lagu pujaan yang menyebut-nyebut suami mereka setiap itu pula bangkit nafsu kecemburuan mereka.

Hadis riwayat At-Tarmizi, Rasulullah SAW bersabda: "Di sediakan tempat untuk berkumpulnya para bidadari, dan di sana mereka beryanyi semerdu suara yang belum pernah didengar oleh manusia suara semerdu itu. Kamilah yang kekal dan tak akan rosak (berubah), kamilah selalu senang tak pernah susah, kamilah yang puas rela tak akan marah, sungguh bahagia orang yang untuk kami dan kami untuknya." 

Ketika mereka yakni suami bidadari melintasi kawasan perkemahan di mana para bidadari berkumpul, maka para bidadari akan menyambut kedatangan suami mereka dengan sepenuh jiwa dan raga mereka kepadanya. Para bidadari akan melayan sepenuhnya keinginan suaminya, bahkan menggoda supaya suaminya terus bermesra dengannya. Para bidadari sentiasa inginkan kehidupan di atas tilam-tilam sutera yang lembut, dengan cadar yang berilau-kilauan, sentiasa berpegangan erat tangan suaminya. Hubungan senggama bersama bidadari adalah hubungan kenikmatan tanpa sebarang keletihan, peluh mahupun kotoran berupa air mani. Seorang suami boleh menggauli 100 bidadari dalam sehari.

Bagi mereka yang menduduki syurga 'Adn, mereka akan menduduki istana-istana yang diperbuat daripada mutiara. Di dalam setiap istana terdapat 70 buah rumah dari permata yakut merah. Di dalam setiap rumah terdapat 70 buah bilik dari zamrut hijau. Di dalam setiap bilik terdapat ranjang. Setiap ranjang terdapat 70 permaidani dalam pelbagai warna, dan setiap permaidani terdapat seorang bidadari. Mereka akan diberi hiasan gelang dari emas, berpakaian hijau dari sutera yang bersulam benang emas. 

Ahli syurga akan lupa akan segala kenikmatan yang mereka alami di dalam syurga apabila mereka dihimpunkan dalam satu majlis yang agung. Majlis ini adalah kemuncak bagi segala kenikmatan bagi penduduk syurga kerana di dalam majlis ini, mereka dapat mendengar dengan sendiri kalimat dari Allah SWT, dapat melihat Zat Allah SWT, dapat redha dari Allah SWT dan dapat pengisytiharan yang mereka akan hidup kekal selamanya di dalam syurga oleh Allah SWT.

Wallahu'alam.