Posts

Showing posts from September, 2014

kerana aku tahu sebab itu aku mengerti 2

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

 assalamualaikum!

ehem ehem new entry lagii nii. hee :D pergilah baca yang sebelum ni.

nak dipendekkan cerita dekat sekolah tuu aku banyak belajar benda agama cemtu. aku belajar dan faham apa itu usrah walaupun masa tu tak join lagi. Alhamdulillah dari sekolah ke matrik aku belajar menjadi seorang manusia.

aku belajar menjadi manusia dalam erti kata sebenar. aku cuba labuh labuhkan sikit tudung aku. aku belajar pakai handsock pakai stokin walaupun pergi kedai bawah blok je. payah. serious. kadang kejap pakai kejap bukak. 

cuma aku mintak Allah istiqamahkan aku. sebab aku tahu mati tu bila bila je. 

ditakdirkan Allah Alhamdulillah aku berjaya masuk UiTM KBM dan ada halaqah.

ingat lagi. sebelum masuk UiTM ni tekad aku nak masuk usrah atau sewaktu dengannya.

aku nak ada pengalaman usrah tu.

dari situ aku faham.
tudung labuh tak makna dia baik.
pakai kopiah tak semestinya Islam lekat kat hati.

means that pakaian is just a pakaian. tak bawak apa maksud. Islam tu…

kerana aku tahu sebab itu aku mengerti

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 assalamualaikum!

azam aku sem nii nak update blog banyak banyak dengan benda benda yang berfaedah. insyaAllah. aku elakkan lah dari update benda yang tak patut macam kucing-aku-beranak-korang-excited-tak? foyo.

here we goes.

ehm aku tak tau nak mula dari mana. Aku takut sangat kalau aku share benda benda gini ada orang cakap aku bajet alim ustazah ke apa takpun menunjuk nunjuk.

tapi moga dijauhkan.

ehmm cemana ekk nak mula.

okay here we goes(again).

hmm dulu, aku benci gila dengan orang yang pakai tudung labuh labuh bidang 60, tudung bidang 55 pun aku tak suka ahh. senang cerita aku tak suka orang yang beragama sangat nii sebab bagi aku mereka mereka nii extreme. yang lagi poyo konon konon nak cakap dengan lelaki pun malu malu kambingg. suara nak lembut lembut gaya nak lembut habisan cakap nak lembut jee.gelii laa woii aku tak suka orang cemnii bajet sangat (masa tu)

bagi aku pakai tudung tutup dada even bidang 45 pun dah okay. solat 5 waktu puasa dah bua…

kerana kehidupan itu mengajar aku erti faham dan hadam

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 assalamualaikum!

so here it is. dah dua minggu jugak balik Melaka. Alhamdulillah, aku balik Melaka dengan keadaan sihat walafiat untuk study dan gerak kerja. InsyaAllah.


aku boleh cakap sem nii memang dah nampak mencabar. cuma sekarang ni aku pegang kepada study no satu tapi dakwah bukan no dua. yang pastinya jugak masa aku tak banyak. nak tak nak aku kena kurangkan jugakkk tidur sem nii bukan kurangkan berat badan je. tak pernah pernah sem sebelum nii first week kerja dah banyak segala. rasa nak nangis je bila bomba koko tu punnn banyak lahaiii kerjanyaa. sabar je la aku nii.


sem lepas punya result berjaya buat aku sendiri down , bukan sikit tapi banyak . hmm walaupun ada certain friends cakap ok tapi aku still tak puas hati hmm.

pergantungan perlu tinggi pada Allah. lantas, usaha aku jugak kena seiring dengan doa aku.

bukan senang nak senang.bukan susah jugak nak susah. dah belajar penat penat sampai sekarang takkan taknak usaha lebih. aim aku…