assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Friday, September 26, 2014

kerana aku tahu sebab itu aku mengerti 2

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 


 assalamualaikum!

ehem ehem new entry lagii nii. hee :D pergilah baca yang sebelum ni.

nak dipendekkan cerita dekat sekolah tuu aku banyak belajar benda agama cemtu. aku belajar dan faham apa itu usrah walaupun masa tu tak join lagi. Alhamdulillah dari sekolah ke matrik aku belajar menjadi seorang manusia.

aku belajar menjadi manusia dalam erti kata sebenar. aku cuba labuh labuhkan sikit tudung aku. aku belajar pakai handsock pakai stokin walaupun pergi kedai bawah blok je. payah. serious. kadang kejap pakai kejap bukak. 

cuma aku mintak Allah istiqamahkan aku. sebab aku tahu mati tu bila bila je. 

ditakdirkan Allah Alhamdulillah aku berjaya masuk UiTM KBM dan ada halaqah.

ingat lagi. sebelum masuk UiTM ni tekad aku nak masuk usrah atau sewaktu dengannya.

aku nak ada pengalaman usrah tu.

dari situ aku faham.
tudung labuh tak makna dia baik.
pakai kopiah tak semestinya Islam lekat kat hati.

means that pakaian is just a pakaian. tak bawak apa maksud. Islam tu dekat hati. tapi tak makna jugak kau boleh pakai dedah sana sini means Islam dekat hati.

cumanya paling penting. pakaian(luaran) dan hubungan dengan Allah kena jaga.

kena seimbang. 

nak jadi baik memang orang keji maki.

memang orang pandang perfect je dekat those tudung labuh.

secara jujur , aku pun baru belajar nak pakai tudung labuh bulat tu semua.

sebab aku rasa selamat dan terjaga.

walaupun amal ibadah aku masih kurang :'(

sebab tu aku tak pelik kalau orang pandang serong dekat those tudung labuh nii. sebab aku sendiri pernah mengeji caci mereka . what you give you get back. ingat ? 


so let them be. kadang kadang orang sekeliling kita ni cepat sangat menilai. mereka lupa kita manusia bukan malaikat. buat tak tahu je dan aku jugak nak pesan dekat those tudung labuh ni semua(INCLUDE ME) : kita sendiri jangan cepat menilai orang ya ? sayang semua orang dan luaskan kasihmu . peace

Sunday, September 21, 2014

kerana aku tahu sebab itu aku mengerti

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

azam aku sem nii nak update blog banyak banyak dengan benda benda yang berfaedah. insyaAllah. aku elakkan lah dari update benda yang tak patut macam kucing-aku-beranak-korang-excited-tak? foyo.

here we goes.

ehm aku tak tau nak mula dari mana. Aku takut sangat kalau aku share benda benda gini ada orang cakap aku bajet alim ustazah ke apa takpun menunjuk nunjuk.

tapi moga dijauhkan.

ehmm cemana ekk nak mula.

okay here we goes(again).

hmm dulu, aku benci gila dengan orang yang pakai tudung labuh labuh bidang 60, tudung bidang 55 pun aku tak suka ahh. senang cerita aku tak suka orang yang beragama sangat nii sebab bagi aku mereka mereka nii extreme. yang lagi poyo konon konon nak cakap dengan lelaki pun malu malu kambingg. suara nak lembut lembut gaya nak lembut habisan cakap nak lembut jee.gelii laa woii aku tak suka orang cemnii bajet sangat (masa tu)

bagi aku pakai tudung tutup dada even bidang 45 pun dah okay. solat 5 waktu puasa dah buat kira okay lah kan.masa tu tengok orang pakai stokin dalam hati macam ishhh peliknyaaa ==' 


as the time changes.


hidayah Allah datang kita tak tahu bila. aku nak admit aku dapat hidayah Allah pun tak berani. but boleh lah aku cakap Allah buka hati buka jalan ke arah lebih baik. 

form 4-5 masuk sekolah teknik tapi macam sekolah agama !! semua keliling aku lagi la ke apa tahh semua cikgu nak pakai tudung labuh labuh tudung bulat tu semua. macam ehh apehal ramai sangat ustazah sekolah ni kan. 


sekali tuuu yang aku tahu most of them cikgu cikgu biasa je. cikgu chemist, cikgu bm dengan tah pape subjek lagi. 

dah la masa sekolah lama aku taram pakai tudung pendek yang cukup cukup makan lengan baju sinsing kain dalam tak pakai sebab masa tu selalu fikir kain sekolah dah cukup tebal.
bila dah dekat sekolah tu the first thing aku belajar ialah islam tu bukan pada baju tapi pada hati. belajar lah apa pun jadi lah apa pun islam jangan tinggal belakang. 


asrama sekolah tu memang rigid habisan skema tahap melampau. bosan ! asrama lain bawak mp3 boleh lalu kelas senior nak usha diorang ke apa semua boleh. sekolah nii ? hmm mimpi je lahh nak lalu kelas senior nnti kena jeling dengan kakak kakak senior . katanya buat apa nak lalu kelas senior kalau takde pape? tak payah lahh nak usha senior lelaki tu semua perangai tah pape. dalam hati aku eii ke kau jealous ? haa cemtuu la.


lagi tak best aku dah aa benci baju kurung sekali baju yang boleh pakai time prep siang dan malam waktu hari sekolah baju kurung jee. lagi parah baju lip lap kurung kedah yang cecantik sangat semua tak boleh. cerita dia macam baju kurung kau boleh pakai buruk buruk je la. hahaha. baju lengan pendek lagilah harommmm hatta kau pakai dalam dorm sekali pun. benciii lahh bencii. refer al baqarah ayat 216.


senang cerita solat jemaah ke apa semua aku tak suka sebab dengan alasan solat sendiri pun aku solat jugak kan ?beserta alasan lain macam ala kerja banyak aku dah la lambat buat kerja nnti kerja tk siap bla bla. Astaghfirullah!


aku bantai je kadang kadang langgar peraturan solat dekat dorm.


dah la member sendiri ketua badar(badan dakwah dan rohani) selamba aku je.


to be continue...







Sunday, September 14, 2014

kerana kehidupan itu mengajar aku erti faham dan hadam

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

so here it is. dah dua minggu jugak balik Melaka. Alhamdulillah, aku balik Melaka dengan keadaan sihat walafiat untuk study dan gerak kerja. InsyaAllah.


aku boleh cakap sem nii memang dah nampak mencabar. cuma sekarang ni aku pegang kepada study no satu tapi dakwah bukan no dua. yang pastinya jugak masa aku tak banyak. nak tak nak aku kena kurangkan jugakkk tidur sem nii bukan kurangkan berat badan je. tak pernah pernah sem sebelum nii first week kerja dah banyak segala. rasa nak nangis je bila bomba koko tu punnn banyak lahaiii kerjanyaa. sabar je la aku nii.


sem lepas punya result berjaya buat aku sendiri down , bukan sikit tapi banyak . hmm walaupun ada certain friends cakap ok tapi aku still tak puas hati hmm.

pergantungan perlu tinggi pada Allah. lantas, usaha aku jugak kena seiring dengan doa aku.

bukan senang nak senang.bukan susah jugak nak susah. dah belajar penat penat sampai sekarang takkan taknak usaha lebih. aim aku biarlah dapat buat master oversea sebab aku nak timba pengalaman luar negara. kenal negara lain, kenal kawan kawan luar negara dan paling penting belajar biah islam dekat luar negara. Master in Business Administration sebelum umur 30 tahun. insyaAllah moga dipermudahkan.


sem nii duduk dengan kakak kakak yang banyak ilmu nii kena timba ilmu lebih lagi. aku tahu aku kena hargai masa yang ada. sebab masa tak banyak. kehidupan mendatang lebih perlukan aku .