Posts

Showing posts from November, 2015

Catatan #MAYA2015

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

Alhamdulillah masih diberikan nikmat Iman dan Islam, nikmat bergembira, merasai riuhnya ketawa di malam dan siang hari. Alhamdulillah sangat.

 Baru sahaja selesai dari acara tahunan UiTM KBM, MAYA. acara menyanyi, menari dan berlakon dan melihat orang tergedik gedik atas pentas. Ke mana hilangnya sifat malu ?

Tapi, aku tak salahkan mereka. Kerana lemahnya iman aku hanya mampu menjadi pemerhati dan memerangi di dalam hati. Selama hampir tiga tahun hanya itu aku mampu lakukan. Tidak pernah sekali aku suarakan :(
Hedonisme. Kita tahu hedonisme itu ertinya sukakan hiburan dunia yang melampau lampau. Allahu. Tidak aku nafikan, hiburan itu perlu. Tapi ada batasnya. Lelaki perempuan bercampur gaul tanpa mengenal batasan, adakah itu Islam? Perempuan menyanyi menaikkan suara adakah itu Islam ? Berpakaian tarian menampakkan susuk tubuh adakah itu imej Islam ?

Tapi, itu bukan salah mereka.  Mereka jahil…

A Shopping Travellogue To Jalan TAR Episod 2

Image
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!



So ini zoom in salah satu tudung yang diorg jual. Kain berkualiti pakai selesa dan labuh. Jangan risau aku tak membongak bukan saja saja promote sebab aku tak dapat komisen pun. 
Jalan punya jalan kalau penat boleh la beli makanan. Makanan pun murah murah dan sedap. Aku rasa takyah nak expect murah sangat nasi lemak 50 sen manada dah -,- 
Aku makan kat warung ala ala food court tengahari tu nasi lauk siput sedut diorg charge rm 4. Tapi spoil sikit sebab siput dia hanyir. So aku makan untuk recharge battery je! 

Takleh tahan nafsu bila tengok baju baju kemain la murah. RM 20 cmtu dah boleh dapat baju lawo lawo dah. Pastu masa kat kedai tudung tadi aku borak dgn kakak kedai tu. Tanya dia apa lagi dia jual. Dia cakap dia jual crepe borong pun ada jugak. Bila aku tanya bidang 60 dia kata plaza city one ada sebelah semua house tu. 
Masa aku pergi tu dah nak raya deepavali lagi la aura tu terasa kannnn hihi. Pastu aku pergi City One t…

A Shopping Travellog To Jalan TAR

Image
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


 assalamualaikum!

Alhamdulillah aku dah sampai pun dekat cuti pertengahan semester :) best wehhh inilah yang aku sangat² nantikan. Selama ni dekat dua bulan jugak menanggung perit pedih sakit sana sini. Biasalah last sem sebelum praktikal memang sakit wehhh

So last Saturday I went to Jalan TAR. Kalau aku nak cerita pasal percutian bajet macam tak sesuai sebab tujuan aku dan ops ya bukan aku je bahkan semua orang adalah untuk shopping :) yesssss, shoppingggg beb! Kemahennn murah lagi semuanyaaa.

Aku pergi sana dari Melaka naik bas je turun TBS. Tambang pun murah RM 10 je. Balik pun dari TBS- Melaka RM 10 jugak. Dah sampai TBS amek LRT laluan Sri Petaling@Ampang RM 1.70 stesen Masjid Jamek. Same goes to waktu balik. Amek LRT ke TBS balik RM 1.70 je.  Summary dia camni la ;

Melaka - TBS (RM 10)
LRT TBS - Masjid Jamek (RM 1.70)
Masjid Jamek - TBS (RM 1.70)
TBS - Melaka (RM 10)

TOTAL TRANSPORT : RM 23.40

So aku jalan jalan dengan Kak Ma…

Hati dan Emosi Seorang Wanita

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

Alhamdulillah terima kasih Allah atas semua nikmat. Siang tadi aku tak pegi kelas sebab diri sendiri yang tak sihat. So aku balun je semua tak pegi yelah dah badan nak jalan pun huyung hayang. Allah nak nangis dengan keadaan diri sendiri.

Kadang² rasa nak marah orang tk tentu pasal. Aku kadang² dah tak tau nak beremosi cemana. Sebab aku sendiri tak tau nak cakap camne. Ada masa aku tknak dengar suara orang. Aku nak sorang sorang. Aku jadi mcm ni pun mungkin sebab apa pernah terjadi kat aku. Penat dah kot nak beremosi sana sini. Menahan hati segala bagai.

Aku tak selesa sebenarnya bila orang kerap label tudung labuh mesti budak baik. Come on la guys. Kitorang tudung labuh tau nak gurau tau nak marah jugak.

Malam ni takde isi sangat. Cuma aku nak cakap. Cepat cepat midterm break sebab aku dah penat nak dengar suara orang. Orang selalu cakap, 'Ain kena usaha padahal tak rasa sakit mcm ak…

Semakin Menghampiri Penghujungnya

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

Alhamdulillah semakin menghampiri pertengahan cuti semester utk sem lima ! Tempat praktikal apa semua tak dapat lagi. Aku lantakkan ajeee -_-

Bukan taknak cari. Tapi mcm keliru dah tak tau nak cari mana. Area KL Selangor insyaAllah ada je tapi mana pulak aku nak duduk. Lagipun tanggungjawab kat Melaka banyak lagi. Takkan aku nak lepas gitu je kan.

Alhamdulillah sem ni dah berlangsung program Setia MenungguMU dan Hunger Iman. Alhamdulillah went well and very smooth. Aku rasa dah masanya aku hand in dekat orang² yang lebih layak utk dalam RI ni.

InsyaAllah diorang boleh buat lebih baik.