assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Sunday, September 20, 2015

Kahwin Umur 30

                                      بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

Hello semuaaaaaaaaa. Well bajet sikit since dah berapa abad usia blog ni readers baru 18 k. Mueeheee. Boleh la daripada tkde kot.

Jap. Harini nak cerita sikit je. I promiseee sikit jeee. Hehe.

Alhamdulillah mak usu dah selamat dapat baby dua bulan lalu. Ainul Mardhiah si pipi labuh. Dan seminggu lalu cik din pun dapat babyy. Bertambah generasi Keluarga Aspan Zaliha seramai 21 org cucu.

Dan bila org tahu aku umur 21 ada jugak yg ckp tk mustahil utk atuk aku dapat cicit. Dan all my uncles and my aunties mcm dah sibuk sibuk suruh cari org.

Haha. Rasa nak gelak jeee. Come on. Aku baru 21 dan aku dah pasak bulat bulat dalam minda dan otak utk kahwin umur 30. Aku tk reti la nak bnde alah kahwin umur 20an ni. Nak beranak awal awal nak fikir masalah selain dpd masalah sendiri.

So let me enjoy first. Like seriousssslyyyy enjoy and having fun.

Thursday, September 3, 2015

#bakeryjournal

                                       بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

So jom sambung. Sekarang aku memang bosan petala kelapan. lepas je am dengan din masuk jobscope aku berubah sikit. Aku kena belajar jaga oven dan make up roti. Din kena buat kek am bancuh roti.

Memula jaga oven banyak sangat was wasnya. Yakin ke tak yakin dah masak. Pastu takut nnt over cooked jadi hanguss la cite dia.tapi memang sepanjang aku jaga oven banyak kali gak hangus hahahah.

Our bonding become more strong. Kena bahan itu benda biasa. Matchmake tu benda yg dibuat main. Hahaha. Kalau rehat I am no more alone. Kiranya rehat apa semua dengan diorg. Bila ada group whatsapp tu uihhh meriah oiii. Tak cukup bahan membahan masa jumpa, dekat group whatsapp bersambung sambung.

Pernah aku tk keluar group pun diorg pelik hahaa. Aku rasa dengan diorg aku rasa selesa to share and perangai lama keluar balik. Perangai terejal masa zaman sekolah.perangai mengulo tu semua. Hahah. Pagi pun dah reti pergi breakfast. Bergurau kasar punya perangai dah muncul balik. Hahahah.

Since diorg jenis gurau kemain lagi , aku layankan je. Tak kisah weh. Sebab aku sejujurnya rindu nak buat perangai mcm tu. I learn a lot from them.

Diorang sudi ajar satu satu apa aku tak tahu. Ingat lagi masa result keluar aku sedih bagai nak rak. The best part, diorg usaha utk aku buat ketawa. Diorg cakap result tu kira ok la. Nak bwk ke mana pointer tu semua ?

Masing masing ada perangai. Kena pandai sesuaikan. Aku kadang kadang berperanan sebagai kakak. Kadang kadang adik. Hahah. Most of them anak bongsu. Even umur dah 18-21, perangai kanak kanak tk hilang lagi. Aku layankan je. Aisyah tu datang gila dia benda bodoh pun aku layankan jee hahah. Am si kuat touching tk habis habis dengan ayat #akuredha. Partner shift petang aku. Fakhrul kalau bosan saja jee buat benda sengal dia. Din ni memang hari hari mintak baling tray. Nak nak kalau aku kerja pagi dengan dia. Ada je benda nak mengusik aku.


Baru kenal, kitorang dah raya pergi rumah terbuka sama sama. Plan itu ini kalau aku berhenti nak g makan steambot semua. Nak baling telur la apa la. Aku standby baju tiga hari. Tapi paling koman diorg buat sapu aku dengan cream cake. The best part aku belajar masa stock take. Kitorang main selfie lepas tu kena marah. En Taufiq division head mintak tlg dept lain. Haaaaaa tu diooo.


Pastu banyak gila shrinkage. Ni semua salah kitorang main2. Masa kerja sini la aku belajar pasal tu semua. Pasal apa itu sales dan kejar sales bagai nak mati. Aku belajar yg semua orang ada rezeki masing masing. Dan aku lebih bersyukur bila aku sedar, rezeki aku lebih baik. Betul la, Allah nak tunjuk senang je. Kita kena perati keadaan sekeliling. Baru tahu kita lebih baik dpd diorang.


Bukan mudah nak survive dalam sepak terajang kehidupan. Dekat dunia luar ada macam macam orang. Ada perkara yang kau memang kena pakai taram je. Jangan mudah kena tipu. Allah. Betul la, selama ni aku tk pernah nampak dunia luar.

Thanks Am, Aisyah, Din, Fakhrul, Kak Ain, Zul.

Moga Allah jaga kesayangan hamba ni . InsyaAllah nnt kita jumpa lagi. Terima kasih sebab menjadi part of my life. Nnt di masa depan insyaAllah aku tk segan utk cerita dekat future husband and future child about you gaisss.


Hari last paling syahdu. Aku tk expect boleh dapat tudung dan jam bunga tu. Jam yg aku dah survey seminggu lalu sebelum berhenti. Allah. Rasa nak nangis bila dapat.

Yang pasti, bila balik Melaka aku akan rindu korang. Tipu la kalau tk nangis sebab rindu. Tipulah kalau tk nangis. Tipu weh tipu. Lepas ni jejak Giant Plentong aku cari korang tauuuu !



Nice memories good to share InsyaAllah :) #teambakery #buddiesbakery #bakery2015 #bakeryjournal aku #jobsemempat

                                         بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


 assalamualaikum!

Alhamdulillah I have a nice story to share to all of youuu gaiss. Hahha. Semester break went well. Very well and amazing indeed mashaAllah.

Let's change languange.

Sebab aku nak typing dengan penuh semangat dan penuh kegembiraan penuh keterujaan hahah. Entri kali ni panjangnyaaa kemahenn ok so harap bertabah la. Yela, nama pun #bakeryjournal kot. Hahaaah. Mungkin bersiri ke apa kan.

Cuti sem empat ni aku rasa paling bermakna dan paling paling palinggg palingggg best. Sebab kali ni aku kerja luar dpd keluarga sendiri. Aku kerja yg melibatkan punch card dan waktu rehat ada had nya. Sebelum ni pengalaman kerja aku kerja taska dekat taska makcik aku je. Bila kerja dengan family kau akan behave lebih sikit. Dan kau kerja banyak berlebih kurang je nak cuti pun senang je dapat kalau ada hal pape ke kan.Kalau kerja yg ni, kau kena pandai urus masa dan cuti kau.

Sem empat ni aku kerja dekat bakery Giant Plentong. Lima minit daripada rumah dan sebab tu la selalu lambat. Hahahah jalan jammed kot -_-

aku start kerja dalam 22hb macam tu. Raya keenam dan masa semua org masih semangat lagi nak beraya. Kawan kawan sekolah matrik aku sakan lagi beraya dari selatan hingga ke utara. Pehhh sabar je la beb.

Memula masuk kerja, aku mcm takut la sebab masa interview HR cakap kalau salah confirm kena marah. Nnt salah buat roti kena makan sorang. Erk. I was like... ermmm tkyh keje la. Tapi masa tu aku fikir cuti ni kena kerja jugak. Aku bulatkan hati tekadkan jiwaaa (ceh, haha) nak keje jugak. Interviewer senior KBM kot gila la tk dapat. Hahah berlagaknya. Ok to be truth, it's really rezeki. Because during the interview I don't event bring my SPM qualification. Kiranya aku datang lenggang kangkung isi borang pastu mintak jadi cashier. Tapi bila tahu kena terima gak barang non halal. Aku tknk. Dia offer sama ada nak bahagian susun barang baby ke bahagian masak@ bakery.


Aku cakap nak bahagian bakery sebab aku nak belajar. Nak belajar buat roti dan kek. Dan bla bla hahaha.
Masuk kerja. Dua org pertama aku jumpa dekat department, Kak Ain dengan Aisyah. Kak Ain ni muka cantik macam anak dara weh even dah kahwin ada dua anak lagi. Dah kerja bakery 5 tahun. Aisyah ni baru 18 tahun dan dia kerja situ dalam 4-5 bulan cmtu la.

Memula masuk Kak Ain cakap,

"Haaa.... sebenarnya tkde kerja la"

Pastu aku macam terpinga hahahah. biar betul dua org je keje. Dah la production mesti banyak. Tanya punya tanya aisyah cakap dua org cuti raya.

So hari itu bermula la kerja aku di bakery Giant. Seminggu pertama kemain lagi sakit kaki weh. Sabar je la aku pun. Sebab kerja banyak diri. Kerja aku seminggu pertama kena buat packing. Dtg kerja masuk kul 9 balik kul 6 ptg. Rehat sorang sebab masa tu tk rapat dan kenal lagi diorg. Banyak gilaaaa benda aku x paham. Nak make up roti, tengok oven, nak susun roti display, buat label harga la semua la tk reti.

Seminggu tu sakit kaki cite dia balik kerja je urut kaki. Kaki rupa nak patah. Macam balik kerja nak mengengsot pun ada. Jadi suster ngesot pun ada gak kang hahahah.
Seminggu pertama lebih banyak diam dan memerhati. Lebih baik dan perangai terejal aku tk keluar lagi. Hujung minggu baru aku tau kena jual roti panas dan fakhrul & zul masuk kerja.


Minggu kedua. Dua org budak lelaki baru masuk. Din dengan am.

To be continue.....