Posts

Showing posts from December, 2015

How cool the muslimah is ? Is that word really suitable for those muslimah ? #keepcalmandsmile

Image
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
 assalamualaikum!



Nah belanjaaa gambar baby secomel pipi kembung eh gewamnya. Hahaha. 

So here we go. InsyaAllah diizinkan tuhan bakal menjejak 2016 dan umur aku jadi lagi ehm matang. Matang okay not tua. Bukan dan bukannn. Oh my whatever. 


Muslimah tu siapa ? Kalau faizdickie panggil mozlemah hahaha whatever it is seorang perempuan Islam yang nak jadi baik dan ikut apa Allah perintahkan. Muslimah ni sering terkait dengan perkataan lemah lembut sopan kartun dan baik hati. Oh how judgmental people are! 

Aku nak jadi muslimah tapi aku takde langsung ciri ciri lemah lembut semua tu dan orang Melaka kalau sebut kasar sebagai kasau. Ha gituuu. Ok kita cuba ya ramai ramai "kau ni kasauuu sangat la" ha giteew.

Pada aku dalam usaha menjadi muslimah sejati mengejar redhaNya tak semestinya orang tu kena lemah lembut dan ada ciri ciri aku cakap tadi. Semua orang layak. 

Ok tu bab lain. Fokus aku sekarang nak tulis sikit je pasal muslimah cool. Aku nampa…

Langau Kehidupan

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
 assalamualaikum!

Aih tajuk harini kemain lagi ? Yep, sebab saja nak jadi sarkastik sat. Aku nak straight to the point je harini belok takde dah. 

Langau tu selalunya adalah pengacau ? Jadi signifikan 

langau kehidupan = pengacau kehidupan. 
Lecturer cakap aku ni cakap la apa pun provok la macam mana pun, aku akan buat bodoh. Buat tak layan. Orang kutuk la bagai nak rak aku tetap macam tu jugak. 
Dan kawan aku selalu cakap, macam mana aku boleh bertindak buat tak tahu je dengan segala caci maki orang ? Layan je orang macam biasa macam takde apa jadi. 
Pertamanya, aku bukan malaikat. Aku ada perasaan kecik hati, sakit hati, marah, sedih dan sebagainya. Siapa cakap aku adalah orang orang yang tak heran peduli dengan cakap cakap orang ? Dan siapa cakap aku ni jenis tak ambil pusing orang cakap.
Kadang kadang apa cakap cakap orang perlu dilayankan juga. Perlu diambil pusing dan diambil berat jugak. Sebab dalam kehidupan tak semua benda kita betul.  Kita hamba …

Keep Calm and Keep Smile

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

 assalamualaikum!


Alhamdulillah, have a bless I got the chance to write up an entry today. Sejak dua menjak yang stress dan membingungkan aku rasa perlunya aku meluahkan pada sesuatu yang tak bernyawa. Seperti sekarang, nak meroyan dalam blog haha. That typical 'haha' it shows sebagai penyeri ayat je. 
Semester lima yang super tough dan banyak godaan dan banyak ujian. Well, inilah kehidupan. Kalau nak sedap sedap suka suka tanpa kesedihan dan kemurungan itu bukan kehidupan. Cacing pun ada masalah hari hari nak makan kat mana kan? AHAHAHAHA.
Minggu lepas Miss Aini (lecturer ni ajar Motor Insurance) mintak kitorang sediakan no telefon orang orang penting dalam hidup kitorang yang boleh dihubungi. So that if suddenly we are MIA next sem she know who to refer and where to find us. Heh. And one more requests that she asked us to do a little bit about the changes that we have gone through along the time we are in KBM. 
I think yes, degree life do c…