assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Wednesday, December 30, 2015

How cool the muslimah is ? Is that word really suitable for those muslimah ? #keepcalmandsmile

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

 assalamualaikum!



Nah belanjaaa gambar baby secomel pipi kembung eh gewamnya. Hahaha. 

So here we go. InsyaAllah diizinkan tuhan bakal menjejak 2016 dan umur aku jadi lagi ehm matang. Matang okay not tua. Bukan dan bukannn. Oh my whatever. 


Muslimah tu siapa ? Kalau faizdickie panggil mozlemah hahaha whatever it is seorang perempuan Islam yang nak jadi baik dan ikut apa Allah perintahkan. Muslimah ni sering terkait dengan perkataan lemah lembut sopan kartun dan baik hati. Oh how judgmental people are! 

Aku nak jadi muslimah tapi aku takde langsung ciri ciri lemah lembut semua tu dan orang Melaka kalau sebut kasar sebagai kasau. Ha gituuu. Ok kita cuba ya ramai ramai "kau ni kasauuu sangat la" ha giteew.

Pada aku dalam usaha menjadi muslimah sejati mengejar redhaNya tak semestinya orang tu kena lemah lembut dan ada ciri ciri aku cakap tadi. Semua orang layak. 

Ok tu bab lain. Fokus aku sekarang nak tulis sikit je pasal muslimah cool. Aku nampak dkt Facebook Afiq Sazlan pasal ni. So saja nak explain more walaupun takde markah. Hahaha. 


Muslimah tu sumpah osem dan cool kalau dia mampu untuk baiki kereta. If possible include all the vehicles like motor, lorry, bus and etc muehehe. As for me, to repair a bicycle is such a no hm :( most of women nowadays how good they are in driving, they still have problems to detect the problem of the car. Tak kisah la dia drifter ke yg mampu bawak 189 kilometer sejam dia masih akan tak reti handle macam mana nak tukar tayar dan betulkan enjin sendiri. Hm :(


Next is a muslimah cool is somebody who can going travel with bacpackers method. You all sendiri tahu yang perempuan ni gedik dia lain macam sikit tu tak boleh ni tak boleh. So muslimah pun akan consider those important part nak tidur mana, nak makan apa, nak bawak apa. As you guys aware , girls if go for travelling they tend to bring along their rooms in the luggage. Bacpackers style ajar muslimah ni utk berdikari dan kekal bergaya walaupun pelbagai mehnah dia hadapi sepanjang perjalanan hoyeah. Cth mehnah paling besar adalah kawal nafsu shopping dan makan. Backpackers mana boleh shopping banyak banyak sebab tak capai la matlamat nak berjimat cermat tu. Tapi nak travel geng muslimah@perempuan@girls pastikan betul betul geng korang min 4 orang ! (Google syarat perempuan bermusafir)

Dan akhir sekali muslimah yang mampu relakan suami dia dalam gerak kerja dakwah. Dia tak bising pun suami dia balik rumah lambat bagi memenuhi tuntutan anak usrah. Tak marah bila duit suami banyak disumbangkan untuk gerak kerja dakwah. Tak sibuk sibuk nak ajak suami pergi bercuti seperti mana pasangan lain pergi London, Paris dan mana mana negara pun. Dia faham perlunya berdikari menguruskan rumah tangga. Tolong suami handle anak seorang semasa suami takde, tak jealous bila suami balik lambat sebab aktiviti dakwahnya, dan bahkan jika mampu baiki paip rosak dan bumbung dia juga mampu !

Yg last tu utk orang dah kahwin je okay. Kau jangan gegedik ngaku pakwe kau tu suami pastu acah acah sweet lepak cafe amek gambar hipster tau! Kalau ada sumpahan mak lampir mengenai kau hahaha. 

Friday, December 18, 2015

Langau Kehidupan

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

 assalamualaikum!

Aih tajuk harini kemain lagi ? Yep, sebab saja nak jadi sarkastik sat. Aku nak straight to the point je harini belok takde dah. 

Langau tu selalunya adalah pengacau ? Jadi signifikan 

langau kehidupan = pengacau kehidupan. 

Lecturer cakap aku ni cakap la apa pun provok la macam mana pun, aku akan buat bodoh. Buat tak layan. Orang kutuk la bagai nak rak aku tetap macam tu jugak. 

Dan kawan aku selalu cakap, macam mana aku boleh bertindak buat tak tahu je dengan segala caci maki orang ? Layan je orang macam biasa macam takde apa jadi. 

Pertamanya, aku bukan malaikat. Aku ada perasaan kecik hati, sakit hati, marah, sedih dan sebagainya. Siapa cakap aku adalah orang orang yang tak heran peduli dengan cakap cakap orang ? Dan siapa cakap aku ni jenis tak ambil pusing orang cakap.

Kadang kadang apa cakap cakap orang perlu dilayankan juga.
Perlu diambil pusing dan diambil berat jugak.
Sebab dalam kehidupan tak semua benda kita betul. 
Kita hamba pendosa dan banyak salah.

Respons kepada cakap cakap negatif orang ?

Orang cakap negatif mungkin sebab sikap kita sendiri yang pernah negatif pada orang tu. Tapi kadang kadang kita dah buat baik kenapa dia masih tak buat baik pada kita semula ? What to expect oh human ? Allah yang baik dan Maha segala galanya tu pun ada orang tak suka. Apatah lagi aku atau kau yang manusia dan tentunya banyak salah.


Dan aku selalu akan buat bodoh je dengan langau langau macam ni. Tak kemana nya kalau hidup nak layan cakap cakap orang. Itu tak kena ini tak kena pakai itu salah perangai macam ni salah patutnya macam ni dan macam macam lagi la.

Please, langau macam ni bagi racun or langkah paling selamat buat tak tahu je ^_^


Kalau teguran tu membina dan kalau betul dia sahabat yang baik dia akan face to face dengan kau. Dia nak kau berubah ke arah kebaikan dan nak tengok kau ke syurgaNya dia akan tolong kau.

Ini bukan langau, tapi ini Sahabat Yang Owsem. 

Thursday, December 17, 2015

Keep Calm and Keep Smile

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 


 assalamualaikum!


Alhamdulillah, have a bless I got the chance to write up an entry today. Sejak dua menjak yang stress dan membingungkan aku rasa perlunya aku meluahkan pada sesuatu yang tak bernyawa. Seperti sekarang, nak meroyan dalam blog haha. That typical 'haha' it shows sebagai penyeri ayat je. 

Semester lima yang super tough dan banyak godaan dan banyak ujian. Well, inilah kehidupan. Kalau nak sedap sedap suka suka tanpa kesedihan dan kemurungan itu bukan kehidupan. Cacing pun ada masalah hari hari nak makan kat mana kan? AHAHAHAHA.

Minggu lepas Miss Aini (lecturer ni ajar Motor Insurance) mintak kitorang sediakan no telefon orang orang penting dalam hidup kitorang yang boleh dihubungi. So that if suddenly we are MIA next sem she know who to refer and where to find us. Heh. And one more requests that she asked us to do a little bit about the changes that we have gone through along the time we are in KBM. 

I think yes, degree life do change me a lot mentally , emotionally and physically. InsyaAllah changes to be a better person for HIM. 

Orang selalu tanya macam ni, 

"Ain ni happy je kalau gagal test pun boleh relax positive semua. Tak sedih ke ?"

Em. Terdiam kejap.

Tipulah kalau cakap aku hari hari akan bergembira dan positif macam takde apa berlaku. Kadang kadang tak taunya orang semua benda hempuk sekali dalam satu masa. Masa tu tergagau aku sorang sorang bukan orang tahu. Kau ingat nak stay positif and keep calm and keep smile senang ?

Dah tu, macam mana nak buat ?

First thing for sure. Aku tak malu nak ngaku aku pernah gagal test dengan markah yang sangat teruk. Nak aku suka ke kalau markah test 7 out of 50 ? Tapi takkan nak expect aku suka pulak ?


I do sad. I do cry but for sure not in front of people. 

Aku selalu cakap dekat diri aku, kalau dah belajar kena yakin Allah akan bantu. Aku tahu untuk setiap kegagalan aku kena hadapi. Walau hati tengah badai amuk taufan. Aku selalu fikir kalau belajar dan usaha tu sekadarnya, maka itu je la kau dapat. 

Aku tahu kadang kadang sesetengah daripada kita rasa dah usaha sehabis baik untuk segala mak nenek test dan kuiz tapi masih lagi markah tak seperti yang dijangka. Rendah dan bukan top scorer. 

Meh sikit nak tanya. Kau recheck tak balik solat kau ?
Recheck balik tak adab kau dengan DIA ?


Dan paling biasa aku dengar,

"Dah belajar tapi time test masih lagi lupa dan tersalah"

What to expect. Aku pun hadapi benda sama sebab pemilik ilmu tu yang bagi kau lupa. Nak meroyan marahkan diri sendiri ? Nak buat apa weh. Takda faedah dan hasil pun untuk ingat balik benda dah lepas. 

Kita tahu kita usaha. 
Kita tahu kemampuan dan kebolehan kita.
Gagal lagi ?

It's not the end of the world pun. Selalu pujuk hati macam ni je aku buat. Takde benda lain pun.