assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Wednesday, July 29, 2015

New teammates !

                                         بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ    

 assalamualaikum!

So here I am. Still alive. Just now I got a notification from google told me to write up my blog in English. Maybe Manglish also can ? Hehe.

Today is the 7th day I am working at the Bakery department in Giant.you know Giant the hypermarket ? Not that one in Doraemon la friend.

Before this we have to do a lot of things. We are short of staff. I tell you it is very tiring. Now we got new team members yeahahaha. Two persons and it makes seven of us altogether

Kaki lenguh kepai semua ada.nak nak hari pertama.

Harini pakai kasut mak beli.
Lessons for today :

Nak berjaya tak sepertinya kena ada sijil. Semua tu rezeki.
Nanti jangan memilih kerja
Dah kerja buat akaun simpanan lain

Somehow I think those without degree thinks better than me in every aspect. Because they have much more experience in life than me. Shame on you, Ain . Hm

Run and cover your face.



Saturday, July 25, 2015

Cuma terfikir sejenak

                                                                  بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

Harini aku terasa nak menulis walaupun macam tkde benda sangat. Harini aku rasa bersyukur sangat dapat belajar 😔😔 selama harini aku tak reti nak bersyukur pastu merungut banyak assignment la apa la.

Bila berada dalam situasi sekarang (kerja dengan gaji RM 900) aku tak dapat bayang macamana mak mak bapak semua yg kerja siang malam macam nak mati gaji campur OT paling power dapatlah RM 1500.

nak bayar rumah, bayar kereta, bayar top up , sekolah anak, makan pakai isteri dekat rumah segala. Ya Allah, kesian gila bila fikir semua tu😭😭 aku tk pelik la bila kemiskinan dekat Malaysia makin hari makin tinggi sbb gaji tk setimpal dengan penat lelah. Diorg bukan tknk kerja overtime, tapi penat weh penat. Paham tak niii hm.


Aku punya harapan tk banyak. InsyaAllah tahun depan grad dah. Aku rancang nak kerja yang aku boleh spend time dengan family dan future family. Aku kalau boleh la nk abaikan anak anak aku pastu hntr kat rumah mak. Mau kena parang😅

Thursday, July 2, 2015

Multimedia Is Not My PassionBefore, However....

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

 assalamualaikum!

aku tak reti melukis, nak imagine nak bayang benda benda lawa lagi tak reti. sampai lah satu ketika aku diberi tanggungjawab yang aku tak suka. tapi aku cuma pegang; apa kita tak suka mungkin adalah terbaik utk kita ^_^insyaAllah 

aku punya matlamat selain ada lesen kereta ada lagi beberapa insyaAllah dalam usaha utk ditunaikan :

1. pro multimedia (Photoshop, Doodle, Video Maker)
2. habis belajar on time
3. dekan walaupun satu sem je daripada 6 sem

sebut pasal multimedia tetiba teringat. aku memang bukan pro amatur je lagi. tapi, lepas dah diberi tanggungjawab, jadi suka pulak. aku rasa melalui benda benda merepek-tapi-best ni aku boleh release tension daripada segala macam benda yang menyesakkan otak.

wait. mesti ada nak cakap, bukak Quran solat lagi baik. 

aku setuju. tapi kadang kadang cara orang release tension kan berbeza. 

dan aku berniat insyaAllah satu hari nak jadi pro bab multimedia ni. bab ambil gambar, hiasan, bab buat banner, bunting, poster, video kahwin ke haha :D


sebab aku nampak benda ni boleh buat duit dan jana pendapatan kalau kena gaya dan caranya. jadinya aku ni selalu belajar daripada google dan pergi bengkel Photoshop setakat 2 kali ja. Hmm kena banyak belajar lagi.

mana tahu dengan poster lawa boleh buat poster dakwah cantik cantik
dengan doodle yang sopan boleh buat orang tertarik nak pakai tudung
dengan video islamik boleh buat orang paham apa itu kehidupan islam

Kan kita nak menuju sebuah negara Islam yang mengamalkan cara hidup Islam
Hiduplah untuk Islam, di situ kau temui kebahagiaan 

selepas paper economy haritu hm
release tension sikit hehe

Wednesday, July 1, 2015

Nikmat Allah Hadir Bertalu Talu , Alhamdulillah ^.^

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


 assalamualaikum!

alhamdulillah, segala puji bagi Dia tuhan semesta alam. berkat ar rahman rahim mu aku dapat semua nikmat yang tidak disangka sangka.

"Nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan ? "

Allah Allah.

Sedikit diuji aku mudah rebah.
Taknak bersabar sedikit pun. 
Malu dekat Dia.

budak rumah yang gojeres ehem

terlalu banyak yang aku dapat buat dan capai semester ni. err tapi dekan tu tak dapat lagi. exam lagi ni. insyaAllah dekan cemerlang bergaya ! mohon doa semua ya.

sekarang ni fokus aku cuma fikir utk sem akan datang. alhamdulillah, memang tak sangka gila sebab semalam aku lulus JPJ sekali je. mungkin berkat doa sahabat sahabat di sekeliling dengan paling penting doa emak !! memang mak aku cakap dia baca je. dia mintak aku lulus sekali ja. bayaran pun tak payah nak add up lagi ke apa.

semester ini dengan taklifan yang agak berat. benar benar menguji iman , hati dan kesabaran. aku belajar nak buat program, nak berurusan dengan orang dan paling penting dengan HEP. ceramah haritu Rakan Intelek invite PU Azihal bertemakan Rasulullah. 

I told you ya, bukan mudah nak jadi baik dan ajak orang buat baik. Adakalanya aku pun tersadung kesakitan dalam ke arah mengejar Dia. Sekarang ni aku rasa bersyukur sangat bila semester ini terlalu banyak ruang dan peluang Allah bagi. 

Dapat pergi Langkawi, dapat ambil lesen, dapat seorang ketua yang baik, anak anak buah yang superb osem, yang tahan kena marah dan boleh ditegur, ada sahabat sahabat yg sentiasa menyokong, jauh ke dekat sentiasa di sisi. Allah, banyaknyaaaaa nikmat memang tak terhitung dah. Ujian Allah tu sikit ja banding dengan nikmatkan. Kita je tak reti bersyukur , hm sedih T_T

Qila, aku yg acah acah tgk bwh,
mira the speckos, madihah dah kurus,
jiha jet jet tgk lain haha





Walaupun harga minyak naik, hidup tetap perlu diteruskan.
Amal dan dakwah islami perlu dikuatkan.
Jom, kita sama sama buat orang sayang dan cinta Islam. 

Walaupun jalan dakwah ini tidak mudah,
Moga Allah permudahkan.
Kadang kadang rasa nak nangis rasa nak lari,
Tapi sejujurnya aku takut.

Setiap daripada kita bukankah akan dinilai dan ditanya tentang apa yang kita pertanggungjawabkan ? Allahu. 


Moga diri ini mampu menjadi penyumbang kepada kejayaan Islam.