assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Saturday, June 4, 2011

Masalah Datang Dan Pergi.



بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

assalamualaikum!

  Dan sungguh akan Kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (AL BAQARAH (Sapi betina) ayat 155)

penaja rasmi. 

aku dah lame kan tak update belogsepot pagi pagi buta mcm nie.tengah main FB then ada lar  idea  nak menulis.alhamdulillah.ewah.kemain kau.kalau suruh blajar time gini.memang tak lah kan =.=


problems.semua org pun ade.aku?kau?artis popular?artis tak berapa popular?semua ada.makcik kaya ke miskin semua ada.tak heranlah.haha :D:D


cuma bezanya masalah kau besar ke sederhana ke kecik mcam kuman ke.ha,macam tu lah gamaknya!berbeza ikut kemampuan kita.kan namanya ujian Allah.tengok dan cuba fahami ayat kat atas tu.ujian Allah pada kita:

ketakutan

kelaparan
kekurangan

jiwa

buah-buahan


so,meh aku cuba ulas okey.jadi,dalam ayat-NYA.memang DIA dah nyatakan untuk bagi kita ujian-NYA dalam bentuk yang jugak ada dinyatakan.tapi,ada berita gembira lah kan untuk orang orang yang sabar untuk hadapi ujian DIA.


ujian Allah datang dan pergi.lepas satu,satu.betul?tapi,cuba kita renung kembali.itulah namanya resam kehidupan.itulah sebenarnya yang jadikan kita punya hidup ada mcam macam warna.pelangi kau jadinya.tak meriah gituu?best kan?


itulah perancangan Allah.sangat hebat.tak tertanding.masalah yang datang pada kita tu tak payah nak semak otak sangat utk pikir kan.percayalah.mesti ade jalan penyelesaiannya.kadang kdang masalah yang datang dan pergi silih berganti dalam kehidupan kita buat kita jadi lagi matang.betul tak?cuba ingat kembali.Insya-Allah.

jom bayangkan kehidupan tanpa masalah.bangun pagi pergi sekolah@kerja.on the way nak pergi tu,tak jammed pun jalan raya.lengang lagi tu.sampai destinasi dituju,tersepak orang,tak kena marah.tak kena pandangan badi badi nie.sekolah@kerja pun macam biasa aje.homework tak siap pun,cikgu relax aje.bos tak marah pun kerja kau tak siap.

memanjang sehari suntuk tu dikatakan kau takde masalah lah.ishh..perkara nie berulang tiap tiap hari.selama bertahun tahun kau hidup sama jek rutin hidup kau.takde sebarang isu kena marah@marah org lain dalam hidup kau.tak best kan?takde pengalaman baru@kenangan@ilmu yang kau dapat untuk hari hari yang kau lalui.


alangkan baby yang baru berlatih jalan pun selalu jatuh jatuh.apa lagi kita.betul tak?tapi,masalah tu lah yg buat baby tu reti berjalan.dia atasi masalah tu.jatuh bukan masalah utama dia.


Allah bukan suka suka nak bagi kita masalah tu.semuanya bersebab.apa pun yang berlaku tu mesti ada hikmahnya.cumanya sama ada kita sedar @ nampak hikmahnya secara cepat@lambat aje.percayalah.Allah Maha Mengetahui.


macam kawan aku sorang nie,dia cakap problems yang datang tu macam smash badminton je.smash kan alahai..sekejap jek kan.takde lah susah mane nak menangkisnye.berbekalkan doa,usaha,tawakal.semua pun boleh.jangan lah cakap ape pun tak boleh,ye!

No comments: