assalamualaikum wahai pengunjung sekalian !! thank youu sudi datang

Wednesday, April 25, 2012

Pengalaman Temuduga Untuk Pertama Kalinya !

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

 assalamualaikum!

entry ini melebar dengan jayanya.sila bayar cukai sebaik selesai menyemak di sini.:D:D

holalala people there ! hehe :D *sengih panjang rupa kerang separuh basi*
setelah minggu lepas balik balik cerita sama.macam aku sendiri rasa nak gigit biji tauge sebanyak mungkin sebab kekeringan idea kalah purnama mengambang.ok takde kaitan =='

alhamdulillah,hari Isnin haritu aku dah pergi pun temuduga yang UiTM Professional Course @ Certified Accounting Technician.Kalau korang nak tau,bnde ni dia fast track la utk yang nak jadi akauntan tersohor lagi ternama penuh bertauliah lagi kacak bergaya.hamekkk kau,batak sangat ngan pujian kan.aku bagi la :P

course CAT ni setahun je.kira cam asasi la.kalau kau amek DIP paling cepat pun 2 tahun la.jimatkan kalau dapat amek setahun je ? ramai org cakap susah la,tapi kalau struggle insya-Allah boleh go for it la tu :)

then after CAT ni,boleh terus further ACCA,UNTUK JADI AKAUNTAN.ACCA ni panel penemuduga pun cakap susah.tapi dia dalam 3 tahun jek kalau kau keputusan bababoommmm la senang cita.plus minus,dalam empat tahun study kau dah boleh kerja la after that.senang kan ? tapi kena ingat,bukan senang nak berakit ke hulu hilir.eh.

ok back to the topic.



aku bertolak ke Nilai dalam  Ahad petang la.mse beli tiket Jumaat tu,tak syak pun diorang budak ulat beluncas ke ulat sampah ke,so aku ngan mak aku beli je la tiket.nak beli tiket Transional tapi tak nampak pun kaunter diorang.

ikut tiket yang mak aku tempah tu,dalam kul 4 ptg sepatutnya kena bertolak.tapi disebabkan masalah entah ape2 disebabkan ulat2 ni,sampai la bas akhirnya bergerak jugak dalam kul 5.30 petang.itu pun after kitorang main pindah pindah bas !
bas gerak pun agaknya sebab aku calling ngan adik aku,aku balik2 sebut word "marah!marah"
so,agaknya ulat2 ni dah cacing kepanasan sangat dengan bebelan hentakan kitorang.wakkaka.padan muka kau !!!!!!!



bla2..sampai Nilai.makan,tido,bangun tido kul 5 pg ! Nilai ni uma pakcik aku,so dia la yang tolong hntr ke uitm shah alam tu.then...sampai la hari dan detik yang dinantikan !

perghh.aku ni kira org terawal la yang datang.semangat gila aku.panel pun tak sampai lagi. *muka simpati mintak markah lebih*apa lagi.bermaharaja merong mahawangsa la aku kat situ time tak ramai orang.kuak lentang kuak rama rama semua aku buat.mcam office sendiri jek aku buat.k,ni tipu :))


sebenarnya,yang dpt temuduga sama waktu ngan aku di pagi hari ni Qiela.tapi dia sampai lambat sikit.so,tunggu je la dia.aku ready je apa yang patut.reading english essay book.then ada jugak budak tegur2.sorry kay,kalau baru kenal aku konon konon pemalu ahh ngan orang tu kan >.<



rinddduuuu wehhh :')
ok,Qiela takde pun dlm nie.




sampai jek Qiela,salam,tanya khabar.standard la tuu.adat dan budaya jangan dilupa.apa ni ayat skema!?


perghhh.korang yang baca ni mungkin akan cakap ala,apa ade hal.temuduga je pun.ala,temuduga tu kena relaks jek.takyah nak gabra sgt.ala,temuduga paling2 suruh speaking bah
asa urdu.paling tidak dia suruh kau cari cincin dalam air penuh ulat.macam X-Factor pulak.euweuwuwuwuw..
mula mula tu ada esei,tapi 15 minit jek.dia punya tajuk :

Why must it is necessary for you to apply for profesional course / must not more than 200 words



aku bedal la jawab apa yang patut.apa yang boleh.dah dia bagi kertas,kita tulis.kang membazir lak.buat habis pokok yang ditebang jek.buat mencemar alam sekitar je.aku kan manusia pencinta alam sedunia.mana boleh berperangai keji seperti itu.whahaha.

lepas tu,baru la indidvidual punya temuduga,memang kena speaking baikkk punya.aku tak reti okay nak speaking sampai air liur tersembur-sembur.
time aku disoal,memang fuhhh.........................................................................................
................................................................................................mencabar otak akal dan minda.hehe

aku ditanya,pasal latar belakang kita,adik beradik,mak bapak.then,kenapa pilih course ni,kenapa CAT ? minat subjek apa dalam SPM?berapa A SPM ?BLA2....AKU MALAS NAK TAIP PLUSPLUS NGANTUK.SEBAB AKU TAK TIDUR SIANG !

AKU PUNYA JAWAPAN SENANG JE :

i think..ermm..ar... *kenyit mata sebelah mintak simpati*

aku sangat mengharapkan UIA,ASASI BI.



alhamdulillah,hari ni keputusan matrik keluar.aku dapat kat JOHOR.cayalahh.tapi member aku ramai gak dapat kat n9.whatever it is,Alhamdulillah.tahniah utk yg dapat.yang tak dapat tu bukan bererti kau kena akhirkan hidup kau smpai sini jek.ingat tu ;)


adiosa.!

2 comments:

AMEERA rose said...

tahniah woi, kau memang hebat.

aina said...

salam..saya pelajar lepasan spm 2012..baru aje lepas isi permohonan untuk ACCA..saya nak tanya pasal interview tu..ada account Facebook tak?mungkin boleh pm?tq